5 toegankelijke pretparken in Nederland

5 toegankelijke pretparken in Nederland

2015-10-12 door Veroniek Maat

Hoi! Mijn naam is Sabrine en dit is mijn eerste blog op de website van Accessible Travel Netherlands. Sinds kort ben ik aan het afstuderen en mag ik mijn afstudeeropdracht bij Accessible Travel Netherlands uitvoeren. Met plezier werk ik samen met Veroniek Maat en mag ik een keer per maand een blog schrijven naar keuze. Mijn eerste blog is gevallen op iets wat ik heel leuk vind, attractieparken. In deze blog heb ik 5 attractieparken uitgezocht die toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers aanbieden én dit ook op de website vermelden. Veel leesplezier!

1. Efteling - Kaatsheuvel

De Efteling, een van de populairste attractieparken van Nederland heeft ervoor gezorgd dat het park leuk is voor iedereen. Bijna alle attracties hebben een speciale ingang voor rolstoelgebruikers. Zo bereik je de attractie zonder last te hebben van fysieke obstakels, zoals trappen. Als je rolstoelafhankelijk bent, kun je met maximaal drie begeleiders gebruikmaken van de alternatieve ingang. Bijna alle attracties zijn door bezoekers met een handicap via een speciale ingang te bezoeken. De Efteling heeft een document opgesteld, dat te vinden is op de website, maar ook in het park zelf, waarin per attractie vermeld staat hoe en of iemand met een rolstoel naar binnen kan. Zo zijn er een aantal attracties die om veiligheidsredenen niet door bezoekers met een handicap bezocht kunnen worden. Hierbij is te denken aan één van de populairste attracties van de Efteling, de droomvlucht. Bij Villa Volta is voor bezoekers met een beperking een speciale filmruimte ingericht waar beelden van de attractie getoond worden. De nieuwe achtbaan Baron 1898 heeft wel een entree voor rolstoelgebruikers. Mensen die een aantal stappen kunnen zetten om zelf in de achtbaan te gaan zitten, kunnen in de achtbaan. Vanwege veiligheidsredenen is deze niet toegankelijk voor mensen die niet zelfstandig een transfer kunnen maken. Dit heeft te maken met de veiligheid, de achtbaan is namelijk te stijl om bij noodgevallen iemand met een ernstige lichamelijke beperking veilig uit de achtbaan te halen.

Om gebruik te maken van de speciale voorzieningen moet er vooraf een verklaring (maximaal 2 jaar oud) van een onafhankelijke arts aangetoond kunnen worden, waarin staat dat je niet in staat bent om zonder hulp het park en/of de attracties te bezoeken. De Efteling vraagt om deze verklaring omdat bezoekers met minder bekende of niet direct zichtbare handicaps (zoals blind- of doofheid en autisme) ook onder deze regeling vallen en de medewerkers de beoordeling niet zelf kunnen maken. Indien je rolstoelafhankelijk bent, hoef je geen verklaring te overleggen.

Bezoekers met een beperking ontvangen € 2,- korting bij aanschaf van een ticket aan de kassa. Maximaal drie begeleiders kunnen in het park van dezelfde korting gebruikmaken.

www.efteling.nl

2. Slagharen - Slagharen

Op de website staat bij Praktische informatie een kopje Mindervaliden. Onder dit kopje wordt er onder andere informatie gegeven over het verlenen van een rolstoel. In het park zelf zijn de attracties redelijk toegankelijk voor mensen met een beperking. Wel geven ze duidelijk aan dat er in overleg met attractiemedewerkers veel haalbaar is. Zo is er bij de meeste attracties een ingang voor rolstoelgebruikers en is er de mogelijkheid om eventuele begeleiding en assistentie van een attractiemedewerker te krijgen. In het park maar ook op de website staat een brochure met een overzicht van alle attracties en hun toegankelijkheid.

www.slagharen.com

3. Walibi Holland - Biddinghuizen

Vrijwel alle attracties in Walibi Holland bieden de mogelijkheid om via een mindervalide ingang betreden te worden. In de meeste gevallen is er geen mogelijkheid om te zitten tijdens het wachten. Wanneer dit nodig is, raden zij aan om een eigen rolstoel mee te nemen. Iedere bezoeker met een beperking mag maximaal 1 begeleider meenemen via de mindervalide ingang. Tijdens festivals of druk bezochte dagen wordt er een maximum aantal bezoekers gesteld die van deze regeling gebruik mag maken.

Bij het gebruik van de mindervalide ingang dient rekening te worden gehouden met dezelfde wachttijd als de reguliere gasten, tenzij er gebruik gemaakt wordt van Fast Lane.

Alleen bezoekers die niet in staat zijn om zonder begeleiding het park en/of de attracties te bezoeken, mogen gebruik maken van deze mindervalideregeling. Bezoekers met minder bekende of niet direct zichtbare handicaps kunnen zich met een geldige doktersverklaring van maximaal 2 jaar oud melden bij Guest Service. In deze verklaring moet duidelijk weergegeven staan dat zonder begeleiding het park en/of de attracties niet bezocht kunnen worden. Deze verklaring dient van een onafhankelijke arts te zijn. Zonder deze geldige verklaring moet er plaats worden genomen in de reguliere wachtrijen en kan er geen gebruik worden gemaakt van de mindervalideregeling.

Op de website van Walibi staat een document Toegankelijkheid attracties, waarin duidelijk aangegeven welke attractie toegankelijk is en met welke beperking. Zie hieronder dit tabel.

www.walibi.nl

4. Madurodam – Den Haag

Madurodam is voornamelijk voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar erg leuk om te bezoeken, omdat zij Nederland nog op een leuke manier kunnen ontdekken. Het hele park van Madurodam is gelijkvloers en vanaf de bovenring via een licht hellend pad te bereiken. Verder zijn de activiteiten en restaurants in het park ook toegankelijk voor rolstoelen en voorzien van ruim aangepaste toiletten.

www.madurodam.nl

5. Toverland – Sevenum

Toverland is een attractiepark dat nog niet zo langgeleden geopend is in Sevenum (Limburg). De attracties in Attractiepark Toverland zijn grotendeels toegankelijk voor zowel mindervaliden als rolstoelgebruikers. De medewerkers van Toverland kunnen u helpen bij het in- en uitstappen bij attracties. In veel gevallen kunt u met een rolstoel via de uitgang naar binnen. Gasten met een handicap mogen via de uitgang één begeleider meenemen in de attractie. Soms zijn speciale voorzieningen getroffen, zoals een lift bij Dwervelwind en Djengu River. Enkele attracties zijn helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers, zoals het Survival Parcours en Villa Fiasko. Op de attractie-pagina’s staat per attractie aangegeven of de attractie toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Het lenen van een rolstoel is bij Toverland gratis, wel wordt er een borg van €50,- gevraagd, die u dan aan het einde van de dag terugkrijgt.

www.toverland.nl

Conclusie

Wat mij tijdens het schrijven van deze blog opviel, is dat op meerdere websites van bekende attractieparken in Nederland, haast niks of te weinig staat beschreven over de toegankelijkheid in het park. Dit is natuurlijk een gemiste kans voor attractieparken. Daarentegen hebben sommige attractieparken het wel goed aangepakt door bijvoorbeeld een kaart of document op te stellen waarin precies staat welke attracties toegankelijk zijn.

Om meer informatie te krijgen over de toegankelijkheid in bekende attractieparken, heeft de website Uitmetkorting een overzicht opgesteld van alle populaire dagjes uit in Nederland. Op hun website zie je in één oogopslag welke dagjes uit rolstoeltoegankelijk zijn, of er een rolstoel te leen is en of een begeleider eventueel korting krijgt. Tevens zie je of er een aangepast toilet aanwezig is, evenals een parkeerplaats voor mindervaliden en of een geleidehond mee naar binnen mag.

Photo by: Bas Boerman

 

 

OVER DE AUTEUR


Veroniek Maat

Eigenaar van Accessible Travel Netherlands
Twitter icoon Linkedin icoonGoogle plus icoon
 
 

Zoeken

Toegankelijkheids-informatie

Reizen

Stedentrips

Amsterdam - Schiphol Yotel
Stedentrip Alkmaar
Stedentrip Almere
Stedentrip Amsterdam
Stedentrip Amsterdam
Stedentrip Amsterdam hostel
Stedentrip Den Haag
Stedentrip Groningen
Stedentrip Haarlem
Stedentrip Nijmegen
Stedentrip Rotterdam
Verblijf bij Landgoed Avegoor
Verblijf in Antwerpen vakantiehuisjes
Verblijf in De Beemster
Verblijf in IJmuiden
Verblijf in Kinderdijk
Verblijf in Valkenburg
Verblijf in Volendam

Bekijk alle stedentrips

 

Pakketreizen

Amsterdam vanaf de grachten

Bekijk alle pakketreizen

Activiteiten

Blokarten aan zee
Culinaire stadswandeling Den Haag
Dagtocht 'Ontdek Noord-Holland'
Dagtocht 'Ontdek Zaanse Schans'
Den Haag voor mensen met een visuele beperking
Expeditie Robinson aan zee!
Fietstocht Amsterdam
Huur een rolstoel toegankelijke touringcar
Kaasproeven in Woerden
Powerkiten in Scheveningen
Privé rondvaart Amsterdam
Rondvaart Amsterdam
Rondvaart Rotterdam
Rondvaart Sneek
Stadswandeling Amsterdam
Stadswandeling Den Haag
Stadswandeling Rotterdam
Strandarrangement
Wandeling kunst en antiek Amsterdam
Workshop Cocktail Shaken

Bekijk alle activiteiten

Hulpmiddelen

Huur een aangepaste fiets
Huur een rolstoel
Huur een scootmobiel
Huur een strandrolstoel

Bekijk alle hulpmiddelen